Wendy Pater  -  Lady Lymfe

Manuele Lymfe Drainage, M.E.T. , Hirudo en Voedingsadvies voor paarden

M.E.T - Myofasciaal Equine Therapist

M.E.T is een niet invasieve dry needling techniek. Er word gewerkt met een tool in plaats van met naalden. Deze techniek is ontwikkeld door Andrea Schachinger, pionier op het gebied van fascia massage. Zij heeft hier een speciaal Myofasciaal Pijnprotocol voor ontwikkeld waar ik tijdens mijn behandelingen mee mag werken. 

Het doel van een myofasciale behandeling is om spierspanning te verminderen en zo de bewegingsvrijheid van het paard te optimaliseren. Paarden vinden deze methode van behandelen met een tooltje vaak erg aangenaam en ondergaan dit ontspannen. 

Eventueel aanvullend maak ik gebruik van massage, taping, stretches of geef ik oefeningen mee om de verkregen bewegingsvrijheid te kunnen behouden. 

Voor welke paarden is M.E.T. geschikt?

Myofasciale massage is geschikt als preventieve behandeling, ofwel het onderhouden van je soepele paard, maar ook zeer geschikt bij; onbalans, scheefheden, moeite met stelling en buiging of verruimingen en verzamelen, instabiele aanleuning, strakke spieren en lichte onregelmatigheden. Heeft je paard bijvoorbeeld moeite met vierkant stilstaan? Denk dan eens aan een M.E.T. behandeling. 

Hoe ziet de behandeling eruit?

We starten met een bewegingsanalyse. Ik bekijk het paard in stand, stap en draf op het harde en zachte zowel rechtuit als op de volte. Het is van belang dat het paard droog en schoon is (gewassen liever niet maar wel even modder/zand/mest verwijderen). 

Hierna volgt een lichamelijk onderzoek om vast te stellen waar de probleem gebieden zijn en of deze overeenkomen met wat ik tijdens de bewegingsanalyse heb gezien. 
Vervolgens behandel ik de spieren en fascia die het nodig hebben en sluit indien mogelijk af met lymfe drainage of taping. 

Na afloop van de gehele behandeling moet het paard 10 tot 15 minuten stappen aan de hand. Deze tijd heeft het nodig om te helpen afvalstoffen af te voeren die onstaan zijn door het losmasseren van de spieren en fascia. 

Houdt er rekening mee dat je minimaal 2 dagen niet mag rijden en op de dag van de behandeling ook niet mag trainen met je paard. Afhankelijk van het behandelde gebied kan het niet mogen rijden oplopen tot 5/7 dagen. Plan dus geen les, clinic of wedstrijd in de dagen na de behandeling. 

Je kunt je voorstellen dat spanning die er al een tijd zit niet met 1 behandeling is verholpen. Het spier/fascia geheugen moet opnieuw worden 'geprogrammeerd' waardoor vaak meerdere behandelingen nodig zijn met een tussentijd van 2 tot 4 weken. Het is dan ook mogelijk een strippenkaart aan te schaffen.