Hirudo Therapie
Bloedzuigers zijn fascinerende dieren die een hele grote impact kunnen hebben op het herstel van een paard.
Door het wegnemen van afvalstoffen en het toevoegen van goede stoffen (pijnstilling, ontstekingsremmers, bloedverdunning en nog veel meer...) ondersteund Hirudo therapie het herstel bij onder andere de volgende aandoeningen:
- Huidproblemen zoals eczeem en jeuk
- Wondherstel en littekens
- Hoefbevangenheid
- CPL, chronisch progressief lymfe-oedeem
- Mok
- Restverschijnselen van Einschuss
- Dikke benen
- Gewrichtsproblemen, atrose
- Peesblessures
- Stofwisselingsproblemen (Insuline resistentie, PPID, EMS)
- Dikke koker (ruin, hengst)
- Piephak, gallen
- Afweer/weerstandsvermindering
- Oedemen
Ondanks dat de bloedzuigers een gaatje bijten in het paard vinden de meeste paarden de behandeling niet vervelend. Het aanbijten kan wat gevoelig zijn, maar na een aantal minuten werkt de pijnstillende stof van de bloedzuigers en kan het paard ontspannen tijdens de rest van de behandeling.
Naast de fysieke werking kunnen bloedzuigers ook op mentaal vlak helpen door dingen los te laten en mentaal rust te geven zodat herstel weer mogelijk is.
Tijdens mijn behandeling zal ik vaak ook lymfedrainage toepassen. Juist het combineren van deze twee mooie technieken versterkt elkaar voor een mooier resultaat dan bij het afzonderlijk inzetten.
Bloedzuigers en nazorg
De bloedzuigers die ik gebruik zijn speciaal gekweekt en gecertificeerd voor medicinaal gebruik. Dit geeft garantie dat er geen ziektes kunnen worden overgebracht en de dieren geschikt zijn om op andere dieren te worden ingezet.
Bloedzuigers hebben een uitgebreid verzorgingsregime en kunnen maar 1 keer worden gebruikt. Hierdoor zijn de kosten voor de Hirudo therapie hoger dan je gewend bent bij een lymfedrainage of M.E.T. behandeling.
Je zult na afloop van de behandeling bij mij zelden een ingepakte bijtwond zien. Het doel van de hirudo therapie is het weg laten stromen van alle afvalstoffen en zodra wij dat dichtplakken met verband is dit effect zo goed als verdwenen.
De nabloeding duurt 2 tot 8 uur bij een paard, afhankelijk van bepaalde medicatie kan dit langer zijn. Dit is volkomen normaal en een gewenste reactie. Deze nabloeding kan ook slijm, draden en klonten bevatten.
Voorbereiding voor een behandeling
- Vermijd vanaf een week voor de afgesproken datum (of zolang als mogelijk) het smeren met zalf, creme, gels, klei en andere smeersels.
- Vermijd alle soorten sprays over het gehele lichaam
- Zorg voor een schoon (zweet, modder en mestvrij) paard. Wassen is niet nodig een poetsbeurt is voldoende.
- Zorg voor voldoende tijd, een behandeling duurt 1,5 tot 4 uur.